Controle

Het is verstandig om regelmatig je mond te laten controleren door de tandarts. Voorkomen is immers altijd beter dan genezen! Tijdens een periodieke controle onderzoekt de tandarts méér dan alleen je tanden en kiezen. De tandarts controleert zowel je tanden en kiezen en kijkt daarnaast ook of er afwijkingen zijn aan bijvoorbeeld je tong, lippen of (wang)slijmvliezen. Zo kan de tandarts indien nodig op tijd ingrijpen of je verwijzen naar een specialist voor verder onderzoek. Ook als je een kunstgebit draagt is het belangrijk om naar de tandarts te blijven gaan.

Tijdens een periodieke onderzoek controleert de tandarts je tanden en kiezen op gaatjes en hij bekijkt of vullingen en kronen nog goed aansluiten. Hij meet ook de conditie van je tandvlees en bestudeert je tong, lippen en (wang)slijmvliezen op eventuele afwijkingen. Onder vullingen of kronen en tussen je tanden kijken lukt niet zonder röntgenfoto’s. Als er een behandeling nodig is, dan volgt er meestal een nieuwe afspraak. De tandarts kan je ook verwijzen naar een preventie-assistent, mondhygiënist of collega-tandarts.

In sommige gevallen kan de tandarts de conditie van het gebit niet met het blote oog zien. Daarom maakt hij gebruik van röntgenfoto’s. Op deze manier kan hij onder andere de stand van wortels van tanden en kiezen en de gezondheid van het kaakbot bekijken en onderzoeken op gaatjes.

Ons advies is om minimaal 1 keer per jaar naar de tandarts te gaan. Ook als je een kunstgebit draagt is het belangrijk om naar de tandarts te gaan.